top of page
Rezydencja na stoku
Rezydencja na stoku

press to zoom
Rezydencja na stoku
Rezydencja na stoku

press to zoom
Rezydencja na stoku
Rezydencja na stoku

press to zoom
Rezydencja na stoku
Rezydencja na stoku

press to zoom
1/6

M a ł o p o l s k a

Dom w uzdrowisku

2019

Projekt współczesnej willi zlokalizowanej na obrzeżach Krakowa, na widokowej działce z południową ekspozycją na Beskid Rabczański na tle Tatr.

Motywem przewodnim działań projektowych było stworzenie możliwości powiązania możliwie wielu pomieszczeń domu z malowniczym widokiem od południa poprzez wprowadzenie przeszkleń od tej strony.

Horyzontalność bryły została podkreślona mocno wypuszczonymi okapami czterospadowego dachu. Od północy w bryle wprowadzone zostały 2 wykusze dachowe, z czego jeden stanowi podkreślenie strefy wejściowej do budynku. Od południa budynek zyskał 3 wykusze, balkon oraz taras. Do wykończenia budynku zastosowano naturalne materiały: drewno w kolorze ciepło rudym, antracytowy kamień oraz biały tynk.

Frontem jest elewacja północna, zgodna z kierunkiem dojazdu do posesji. Dom jest częściowo podpiwniczony i posiada 2 kondygnacje naziemne. Budynek ma ok. 350 m2 powierzchni użytkowej. Na parterze znajduje się strefa wejściowa z garderobą, kuchnia ze spiżarnią, strefa dzienna z gabinetem w całości otwarta na widok. Na piętrze znajduje się strefa nocna, złożona z 5 sypialni, garderoby, 2 łazienek, pralni oraz przestrzeni wspólnej powiązanej z klatką schodową. W kondygnacji podziemnej budynku, znalazło się miejsce na przestrzeń magazynową, techniczną oraz salę fitness doświetloną za pomocą narożnego okna.

Galeria

bottom of page