top of page
Parterowa rezydencja
Parterowa rezydencja

press to zoom
Parterowa rezydencja
Parterowa rezydencja

press to zoom
Parterowa rezydencja
Parterowa rezydencja

press to zoom
Parterowa rezydencja
Parterowa rezydencja

press to zoom
1/7

M a ł o p o l s k a

Klasyczna rezydencja

2018

Projekt rezydencji zlokalizowanej na południu Polski w otulinie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego. Bryła obiektu jest inspirowana parterowymi domami preriowym autorstwa Franka Lloyda Wrighta i stylistyką New Hampton, charakterystyczną dla willi podmiejskich północno-wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych.

Prezentowany budynek został zaprojektowany jako obiekt parterowy, o horyzontalnej kompozycji, kryty dachami czterospadowymi. Zastosowano wyraźnie zauważalny w bryle budynku podział na strefę dzienną i nocną. Elewacja frontowa posiada ekspozycję południową, z tego względu połączony z budynkiem dwustanowiskowy garaż został zlokalizowany od strony północnej i jest niewidoczny od strony wejścia.

Powierzchnia użytkowa domu wynosi ok. 380 m2. Przestrzeń dzienną - salon z jadalnią i wydzieloną kuchnie ze spiżarnią, stanowi ryzalit środkowy i część zachodnia. W tej strefie zostały zastosowane duże przeszklenia, które wprowadzają światło do przestronnych i wysokich wnętrz. Rozszerzeniem przestrzeni dziennej jest kryty taras z zewnętrzną kuchnią. W przestrzeni nocnej, znajdującej się od wschodu, zostały zaprojektowane 4 sypialnie, gabinet, garderoba, 2 łazienki, toaleta, pralnia i kotłownia. Charakterystycznym dla tej przestrzeni elementem są powtarzające się okna narożne, które wizualnie powiększają wnętrza pomieszczeń.

Galeria

bottom of page