top of page
Willa za miastem
Willa za miastem

press to zoom
Willa za miastem
Willa za miastem

Aura nocna

press to zoom
Willa za miastem
Willa za miastem

press to zoom
Willa za miastem
Willa za miastem

press to zoom
1/14

M a ł o p o l s k a

Willa za miastem

2022

Projekt współczesnej willi zlokalizowanej pod Krakowem na obszernej działce o nieznacznym nachyleniu w stronę drogi znajdującej się od południa.

Zgodnie z przedstawionymi wytycznymi zaprojektowana został parterowa bryła o modernistycznej stylistyce wzbogaconej elementami dynamizującymi w postaci wysuniętych okapów podkreślających horyzontalną kompozycję. Rozrzeźbienie bryły w jej górnej części pozwoliło na odpowiednie wyartykułowanie osi kompozycyjnych, w oparciu o które podejmowane były dalsze decyzje projektowe. Ze względu na kontekst pozbawiony wysokich walorów krajobrazowych i ciekawych otwarć widokowych obiekt został zaprojektowany wokół wewnętrznego atrium otwartego w kierunku zachodnim. Znalazło się tam miejsce na taras, nowoczesną fontannę, zewnętrzny kominek gazowy oraz konstrukcje zewnętrznej pergoli umożliwiającej w razie potrzeby wygenerowanie zadaszenia nad tarasem.

Obiekt pomimo tylko 1 poziomu posiada ok. 770 m2 powierzchni użytkowej, na którą składa się rozbudowany program funkcjonalny. Można wydzielić w nim 3 strefy powiązane z kierunkami świata:

1. Od południa, frontu, i zachodu, zespół wejściowy – wiatrołap, toaleta, garderoba i dwustanowiskowy garaż, oraz z otwartej części dziennej czyli wzajemnie przeplatających się przestrzeni salonu, jadalni i kuchni ze spiżarnią.
2. Od wschodu – gabinetu i części nocnej złożonej z 3 sypialni z garderobami, 2 łazienek, pralni i pomieszczenia gospodarczego.
3. Od północy, domykającej półotwarte atrium hali basenowej posiadającej ekspozycję w stronę południa i zachodu oraz strefy fitness i 4 stanowiskowego garażu zwróconych w stronę północną.

Kolorystyka budynku jest dosyć monochromatyczna, została ograniczona do bieli tynku elementów wstęgowych – okapów, ram, oraz jasnej szarości elewacyjnych płyt gresowych. Całość została wzbogacona ryflowanymi płaszczyznami okładziny z kamienia naturalnego, na których malują się efekty światłocienia zarówno promieni słonecznych jak i światła sztucznego rzucanego przez podświetlenia stalowych wykończeń otworów okiennych czy kinkietów elewacyjnych.

Galeria

bottom of page